Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Naisyrittäjät rakentavat monimuotoisempaa yhteiskuntaa

    [ssba-buttons]

    Business Tampere toimi yhteistyökumppanina marraskuussa järjestetyssä Expanding Networks – Women in entrepreneurship -tapahtumassa, joka tuki yrittäjäyhteisöjen monimuotoisuuden vahvistamista. Online-tapahtuma oli suunnattu ensisijaisesti yrittäjille, startupin perustajille, sijoittajille sekä kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille. Puheiden lisäksi tärkeässä roolissa oli myös verkostoituminen.

    Tapahtuman järjestäjät ja Women In Entrepreneurship -projektin perustajat Kaya Brandt sekä Meredith Chuzel toimivat kumpikin Tampereen kasvuyrittäjäyhteisössä. Projekti tähtää monimuotoisuuden lisäämiseen, ja nimensä mukaisesti se keskittyy naisyrittäjien tukemiseen.
    Keynote-puhujaosuuden aluksi tapahtumaa emännöinyt Yulia Salorenko kävi läpi naisyrittäjien asemaa globaalisti.

    ”Tänään kuullaan ihmeellisten naisten tarinoita. Toivottavasti ne innoittavat ja rohkaisevat uusia tulokkaita yrittäjyyden pariin sekä antavat arvokasta lisäoppia niille, jotka siellä jo seikkailevat”, Salorenko alusti.

    Salorenko on myös itse yrittäjä. Hän kertoi, että hänen suurin motivaattorinsa yrittäjäkentän monimuotoistamiseen on hänen oma tyttärensä.

    ”Toivon, että tämän kaltaiset keskustelut auttavat sekä tytärtäni että muita maailman tyttöjä rohkaistumaan, yrittämään ja toteuttamaan haaveitaan”, Salorenko sanoi

    ja toivoi, että puhujien tarinat antaisivat myös konkreettisia askelmerkkejä tulevaisuuden varalle.

    Stereotyyppistä yrittäjää ei ole olemassa

    Tapahtuman ensimmäinen puhujavieras oli Priyanka Banerjee. Hän kertoi, ettei aiemmin todellakaan kuvitellut voivansa alkaa yrittäjäksi.

    ”Ajattelin sen olevan mahdollista vain yrittäjäperheiden jäsenille tai rikkaille liikemiehille. Tämä on varmasti tuttu kokemus muillekin ympäri maailmaa”, Banerjee totesi. ”Nyt minulla on kuitenkin oma yritys Suomessa, ja olen puhumassa teille yrittämisestä.”

    Kun hän uransa alussa kertoi ihmisille oman yrityksen perustamisesta, he olivat pahoillaan, että Banerjee ei ollut onnistunut saamaan työpaikkaa. Banerjee kertoi, että ihmisten mielikuvia voidaan kuitenkin muuttaa positiivisten esimerkkien avulla.

    ”Ratkaiseva tekijä yrittäjäksi ryhtymisessäni oli halu tehdä jotain omaa”, Banerjee kertoi. ”Sitä halua on kuitenkin jo sukupolvien ajan pyritty rajoittamaan yhteiskunnassa eri syistä. Yrittäjyyden stereotyyppi on vahva – nuori, valkoinen mies. Se vaikuttaa negatiivisesti moniin ihmisiin ja luo ennakkoluuloja.”

    Banerjeen mukaan ennakkoluulojen vaikutukset voivat olla hyvinkin konkreettisia. Useat naiset jäävät ulkopuolelle tai vaille sijoittajia. Hän kuitenkin korostaa, että ulkopuolisten esteiden ohella valtava rajoite ovat ihmisten omiin mieliin rakentuvat lasikatot.

    ”Stereotyyppisen yrittäjämielikuvan ulkopuolelta tulevat ihmiset joutuvat ponnistelemaan muita enemmän saavuttaakseen tarvittavan määrän itseluottamusta. Vasta omien epävarmuuksien jälkeen aletaan rikkoa yhteiskunnan lasikattoja. Ja jos niistä jaksaa puskea läpi, kohoaa esikuvaksi kaikille muille”, Banerjee summasi.

    Lopuksi hän luetteli kolme avaintekijää, joiden avulla yrittäjäyhteisön monimuotoisuutta voidaan vahvistaa. Ensinnäkin erilaisten yrittäjien täytyy tulla esiin erilaisten taustojensa ja tarinoidensa kanssa, sillä esimerkillä on voimaa. Ihmiset haluavat samaistumisen kohteita, jotta he uskaltavat tavoitella unelmiaan.

    Toiseksi täytyy oppia katsomaan asioita oikeasta perspektiivistä.

    ”Kun puhutaan naisista, yleistetään puolet maailman väestöstä”, huomautti Banerjee. ”Ominaisuuksia ja persoonallisuuksia on kuitenkin loputtomiin, kuten on myös eroja lähtökohdissa ja mahdollisuuksissa. Ei saa yleistää, vaan eroavaisuudet on huomioitava.”

    Viimeiseksi Banerjee kehotti jokaista pohtimaan omia stereotypioitaan.

    ”Ennen päätöksentekoa on hyvä pysähtyä miettimään, vaikuttavatko siihen jotkin haitalliset rakenteet tai ennakkoluulot. Vasta sitten voimme rakentaa monimuotoisemman, tasa-arvoisemman ja paremman tulevaisuuden.”

    Aikamatka menneeseen ja yrittäjän neljä P:tä

    Tapahtuman toinen puhuja Donna Kivirauma on toiminut yrittäjänä sekä Suomessa että Amerikassa.

    ”Jotkut projektini ovat olleet menestyksekkäitä, toiset taas eivät”, Kivirauma vitsaili puheensa aluksi, mutta kertoi sitten, että hän oli juuri täyttänyt 60 vuotta ja tahtoi nyt puheessaan matkustaa ajassa taaksepäin, jotta voisi auttaa myös muita menestymään.

    Kivirauma nosti yrittäjyyden kulmakiviksi neljä P:tä.

    ”Tarkoitus (purpose) määrittää sen, mitä olet tekemässä. Intohimo (passion) saa ihmiset seuraamaan sinua, ja se vie sinut läpi vaikeistakin päivistä. Positiivinen ajattelu (positive thinking) auttaa ratkomaan asioita ja kasvattaa itseluottamusta, sinnikkyys (perseverance) taas rakentuu edellisistä ja pakottaa eteenpäin”, Kivirauma listasi.

    Hänen oma yrittäjätarinansa alkoi 30 vuotta sitten Texasista, jossa hän toimi matematiikanopettajana sekä koulun juoksuvalmentajana.

    ”Kun en saanut viedä oppilaita ulos huonon ilmanlaadun takia, päätin, että jonkun täytyy tehdä jotain. Ja se joku olin minä”, Kivirauma kertasi. Hän perusti C.A.R.S.:in, joka keskittyi autoilun vähentämisen helpottamiseen hänen kotikaupungissaan Houstonissa.

    ”Minulla ei ollut budjettia, mutta intohimoni ja fokukseni auttoivat minua eteenpäin”, Kivirauma muisteli. Hän kehottikin yrittäjiä hiomaan hissipuheensa tiiviiksi ja vakuuttavaksi, sillä koskaan ei voi tietää, missä ja milloin sitä tarvitsee. Hänkin korosti myös oikeanlaisen tiimin merkitystä.

    ”On etsittävä kumppanit, jotka jakavat yhteiset intressit ja jotka ovat yhtä sitoutuneita kuin sinäkin”, Kivirauma opasti.

    Puheenvuoronsa lopuksi hän tiivisti ohjeensa yrittäjille: ”Kun sinulla on idea, joka ratkaisee jonkin ongelman, opettele tiivistämään se yhden minuutin tarinaan. Terävöitä arvosi ja intohimosi. Kasaa tiimi, joka jakaa intressisi. Validoi ideasi tarkasti, jotta siitä tulee sellainen, josta ihmiset todella haluavat maksaa. Ja kanna yrittäjän neljä P:tä aina mukanasi.”

    ”Usko itseesi ja olet pysäyttämätön”

    Suomalaista äitiysosaamista maailmalle vievän Layetten Sini Havukainen kertoi tarinan siitä, miten kätilöstä tuli yrittäjä, perustaja ja toimitusjohtaja.

    ”Vuonna 2012 muutimme Silicon Valleyyn. Siellä ymmärsin, että meillä Suomessa on maailman paras tietämys äitiyspalveluista, jota tukevat myös lääketieteelliset tilastot”, Havukainen kertoi. ”Kun muutimme takaisin Suomeen, työskentelin vielä hetken aikaa synnytysosastolla, kunnes vuonna 2015 perustimme Layetten. Se on mobiiliapplikaatio, joka vie suomalaista äitiystietoa maailmalle yhteistyössä mm. Punaisen ristin sekä terveysyhdistysten kanssa.”

    Layetten asema Suomessa on jo kohtalaisen vakaa, mutta täällä tietämys ja osaaminen ovat jo muutenkin korkealla. Siksi tavoitteet ovat maailmalla. Havukainen onkin tavannut jo terveysministereitä ja -viranomaisia esimerkiksi Japanissa ja Kiinassa sekä vieraillut muissakin isoissa tapahtumissa, esimerkiksi Euroopan parlamentissa.

    ”Vuodet ja päivät ovat olleet todellista vuoristorataa siitä lähtien, kun päätin lähteä synnytyssalista yrittäjäksi”, Havukainen totesi. ”Olemme saaneet paljon pakkeja, mutta tärkeintä on se, että jaksaa yrittää ja että sydämessä on aitoa intohimoa. Silloin jaksaa tehdä sen, mitä menestyminen vaatii.”

    Lopuksi hän totesi, että jos menestyvän yrityksen perustaminen onnistui häneltä, se voi onnistua muiltakin.

    ”Usko itseesi, seuraa unelmiasi ja olet pysäyttämätön. Jonain päivänä eistä tulee kyllä.”

    ”Uskon kulttuuriin, jossa annettu panostus maksaa itsensä takaisin.”

    Tapahtuman viimeinen puhuja oli mm. Tribe Tampere- ja Platform6-projekteissa mukana ollut Alexandra Santos. Hän aloitti vanhan sananlaskun päivitetyllä versiolla: ”Sanotaan, että yhden lapsen kasvattamiseen tarvitaan kokonainen kylä, mutta voitaisiin sanoa myös, että naisyrittäjien määrän lisäämiseen tarvitaan kokonainen monimuotoinen yhteiskunta.”

    Santos korosti, että yrittäjyys ei voi enää perustua ainoastaan yhteen stereotypiaan, jossa menestystarinat saavat alkunsa valkoihoisten miesten autotalleista.

    ”Me tarvitsemme lisää tapahtumia, joissa me erilaiset naiset pääsemme kertomaan niistä uskomattomista asioista, joita teemme”, Santos sanoi. ”Nämä ovat voimakkaita alustoja rohkaisemiseen ja tukemiseen. Meillä jokaisella on edellytykset muutoksen toteuttamiseen.”

    Santos oli alun perin kääntäjä, joka tuli Suomeen työskennelläkseen Nokialla. Hän tapasi omien sanojensa mukaan muutaman hullun tyypin, joiden kanssa perustettiin Tribe Tampere -yhteisö.

    ”Sen jälkeen matka on ollut aika kaukana siitä, millaiseksi sitä kuvittelin Suomeen tullessani. Välillä se on tuntunut myös uhkaavalta tai pelottavalta, mutta olen löytänyt ympärilleni oikeat ihmiset”, Santos kertoi.

    Hän painotti edellisten puhujien tapaan oikeanlaisten ihmisten merkitystä, mutta korosti, että yrittäjän tulee määritellä selkeät tavoitteet kumppaneiden etsimiseen.

    ”Haluatko vaihtaa ajatuksia, löytää mahdollisuuksia vai vaihtaa suuntaa? Pelkkä ihmisten tapaaminen ei riitä, vaan täytyy ajatella pidemmälle. Miksi tapahtumiin menee ja mitä etsii?” Santos haastoi ja muistutti, että yrittäjätapahtumissa pääsee lähelle ihmisiä, joita ei ehkä muuten tapaisi. Periaatteessa mahdollisuudet ovat samat kaikille, mutta hänen mukaansa naisten täytyy vahvistaa sekä omaa että toistensa asemaa.

    ”Jokaisessa kohtaamisessa molemmat osapuolet etsivät loppujen lopuksi hyötyä toisistaan”, Santos muistutti. ”Jos asetat tavoitteen ja teet läksysi sekä selvität itsellesi, mitä haluat toisesta ihmisestä, niin siinä on jo riittävästi kotiläksyjä verkostoitumistapahtumia varten.”

    Lopuksi Santos kertoi, että hän jakaa kokemuksiaan ja oppejaan mielellään.

    ”Uskon kulttuuriin, jossa annettu panostus maksaa itsensä takaisin. Autetaan toisiamme ja muistetaan, että yhteisöt rikastuvat ja kukoistavat ainoastaan uuden tiedon ja uusien näkemysten myötä.”

     

    6Aika – Kasvun ekosysteemit: yritysten kasvun mahdollistaminen kuutoskaupunkien yhteistyössä

    Hankkeessa tuetaan kasvuhakuisia yrityksiä kiinnittymään niille sopiviin tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa tukeviin verkostoihin ja palveluihin. Hanketta toteuttavat kuusi Suomen suurinta kaupunkia: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu sekä Pirkanmaan liitto. Hanke perustuu ajatukseen kaupunkien aktiivisesta roolista yritysten innovaatiotoiminnan ja niitä edistävien verkostojen tukemisessa.

    Takaisin ylös
    Olet nyt varjossa ""Staging shadow for client"". Poistu