Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    ”Yrittäminen on myös yhdessäoloa” – Opiskelijasta startup-yrittäjäksi

    Medified Team Kuva Eero Ylipulli pieni 1
    [ssba-buttons]

    Medified Solutions on kolmen lääketieteenopiskelijan perustama startup-yritys, joka kehittää digitaalisia ratkaisuja depressiopotilaiden alkuvaiheen hoidon tueksi. Opiskelun ja yrittäjyyden yhdistelmä voi kuulostaa haastavalta, mutta kun ympärillä on hyvä tiimi, eivät pitkätkään päivät tunnu niin raskailta.

    Medifiedin perustajakolmikko opiskelee kolmatta vuottaan Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Idea yrittäjäksi ryhtymiseen lähti halusta hyödyntää osaamista myös opiskeluympäristön ulkopuolella.

    ”Yrityksen ydinajatuksena on tuoda lisäarvoa sekä depressiopotilaille että terveydenhuollon ammattilaisille”, kertoo Valtteri Korkiakoski, joka vastaa Medifiedin liiketoiminnan kehittämisestä. ”Sovelluksemme kautta potilaat saavat intensiivisempää alkuvaiheen tukea, ja henkilökunta saa arvokasta tosielämän dataa päätöksenteon tueksi”, hän jatkaa.

    Nuorten yrittäjien näkökulma oli alusta asti vahvasti ongelmalähtöinen. Perustajat miettivät, kuinka voisivat auttaa ihmisiä jo opiskeluvaiheessa.

    ”Avainkysymys oli, miten voisimme parantaa katkonaista kommunikaatiota potilaan ja lääkärin välillä. Tulevaisuuden lääkäreinä kehittelimme sovellusta totta kai myös itsellemme”, Korkiakoski kuvailee.

    Medified Team Kuva Eero Ylipulli pieni 1
    Medified Team. Kuva: Eero Ylipulli

    Lopulta haastatteluiden ja kyselyiden perusteella kolmikko päätti keskittyä nimenomaan depressioon, sillä se näkyy vahvasti paitsi mediassa, myös opiskelijoiden arjessa.

    Tukea on tarjolla, mutta sitä täytyy uskaltaa pyytää

    Opiskelun ja startup-yrittäjyyden yhdistelmä tarkoittaa luonnollisesti myös sitä, että tekemistä on paljon. Toisaalta opinnoissa ja yrityksen rakentamisessa on paljon yhteisiä elementtejä, jotka hyödyttävät toisiaan.

    ”Suurin resurssihaaste on aika”, kertoo Jussi Kurikka, joka vastaa muun muassa yrityksen talousasioista ”Olemme saaneet jonkin verran opintopisteitä hyväksiluettua, mutta lääketieteen lisensiaatin tutkinto ei suoranaisesti tue yrittäjyyttä, eikä se ole sen tehtäväkään.” Kurikan mukaan tukiverkosto on kuitenkin olemassa. Esimerkiksi yliopiston Y-kampus sekä laitoksen opetushenkilökunta ovat tarjonneet tukeaan aina, kun sitä on tarvittu. Kaikki kolme kuitenkin korostavat, että apua täytyy aina uskaltaa pyytää.

    Alkuvaiheessa kolmikko on työskennellyt osa-aikaisesti, ja opiskelun sekä yrittäjyyden yhdistäminen on sujunut hyvin, toteaa Karlo Seppänen. Hän huolehtii sovelluksen teknisestä toteutuksesta. Seppäsen vuosi on mennyt pitkälti softan kehittelyn parissa, ja kesällä oli aikaa koodata täyspäiväisesti. Käytännössä kaikki sovelluskehittely tapahtuu yrityksen sisällä, mutta tarvittaessa alustan kehittämiseen on saatu apua myös tamperelaiselta Valaa Technologiesilta.

    Jussi Kurikka myöntää, että välillä päivät voivat venyä pitkiksi. ”Meillä on kuitenkin niin hyvä tiimi, niin tekeminen ei tunnu raskaalta”, hän korostaa. Korkiakoski allekirjoittaa saman.

    ”Me viihdymme loistavasti yhdessä, ja se on olennaisinta. Yrittäminen on myös yhdessäoloa. On vaikeaa kuvitella, että tekisin töitä sellaisen tiimin kanssa, missä en viihtyisi”, Valtteri Korkeakoski kiteyttää.

    Nuorilla yrittäjillä on näkemyksiä myös siihen, kuinka opiskelun ja yrittäjyyden yhteispeliä voisi kehittää. Korkiakoski nostaa tärkeimpänä esille matalan kynnyksen pilottiympäristöjen tarjoamisen.

    ”Useat innovaatiot viedään käytäntöön pilottihankkeiden kautta, ja kynnys ideoiden testaamiseen saisi olla matalampi”, hän sanoo. Lisäksi olisi tärkeää panostaa yrittäjälähtöisiin opiskelijayhteisöihin sekä nuorten yrittäjien verkostoitumisen tukemiseen.

    ”Olimme kesällä Kotkassa Ship Startup -tapahtumassa, ja siellä oli paljon meille arvokkaita kontakteja”, kertoo Kurikka. ”Oli virkistävää huomata, että siellä oli myös meitä nuorempia osallistujia. Olisi mukavaa tavata enemmänkin samassa elämänvaiheessa olevia yrittäjiä.”

     

    Rohkeasti mukaan yrittäjäyhteisöön

    Tampereen startup-ekosysteemillä on ollut merkittävä rooli Medifiedin alkutaipaleella.

    Business Tampere Nordic Startup School Mirella Mellonmaa 29 pieni 1
    Nordic Startup School, kevät 2019. Kuva: Mirella Mellonmaa

    ”Yhteisössä on hyvä ilmapiiri ja positiivinen henki”, Kurikka kehuu. ”Meidät otettiin hyvin vastaan, vaikka olemmekin vielä melko nuoria yrittäjiä. Tutustuimme muihin yrityksiin sekä Tribe Tampereen jäseniin, ja Valaa Technologiesista muodostui meille jopa merkittävä yhteistyökumppani.” Myös muiden mielestä kolmikko on saanut paikallista tukea aina, kun sitä on kaivattu.

    ”Varsinkin kiihdyttämöistä oli suurta apua siinä vaiheessa, kun siirryimme ideasta tekemiseen”, toteaa Seppänen. ”Konkreettisen tuen lisäksi ulkoinen paine auttoi viemään projektia eteenpäin ja todella rakentamaan jotain.”

    Korkiakoski on samoilla linjoilla. ”Motivaatio kasvaa, kun odotuksia tulee myös ulkopuolelta”, hän kertoo. ”Myös Business Tampereen tapahtumista on ollut suuri hyöty. Niistä on jäänyt käteen paljon oppeja sekä kontakteja.”

     

    Seppänen korostaa, että Medifiedin sisääntulo tamperelaiselle startup-kartalle oli sikäli poikkeuksellinen, että yritys osallistui tuoreille startupeille järjestettyyn Red Brick Accelerator -ohjelmaan ja valikoitui ohjelman lopussa voittajaksi. Voiton ansiosta asiat lähtivät rullaamaan nopeasti, ja imuvaikutus on jossain määrin havaittavissa edelleen.

    Kolmikko on yhtä mieltä siitä, että Tampereen startup-yhteisöä on helppo lähestyä. Ihmiset ovat mukavia ja ottavat myös uudet tulokkaat hyvin vastaan.

    ”Yhteisö tarjoaa tukea, yritysyhteistyötä sekä arvokkaan yrittäjien, sijoittajien ja mentoreiden verkoston”, Korkiakoski kertoo. ”Nuorten yrittäjien kannattaa hypätä rohkeasti mukaan. Tapahtumissa saa hyvän kuvan meiningistä, ja niissä voi mennä juttelemaan ihmisille ja tutustua vähitellen.”

    Tamperelaista osaamista myös maailmalle

    Intensiivisen alun jälkeen Medifiedin tulevaisuudensuunnitelmat ovat selkeät. Korkiakosken mukaan tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä ja kehitys on johdonmukaista. Sovelluksen kehittely vie aina aikansa, mutta pilottiprojektista on jo keskusteltu.

    ”Vaikka pilottiprojektia ei ole vielä lukittu, niin silti huomaa, että kiinnostus on ihan aitoa. Suurin saavutus olisi totta kai se, että sovellustamme käytettäisiin mahdollisimman laajasti, ja voisimme tuoda todellista lisäarvoa hoitotyöhön”, Korkiakoski summaa.

    Kurikka lisää, että pidemmän tähtäimen tavoite olisi viedä suomalaista terveydenhuollon digitalisointiosaamista myös ulkomaille, sillä mielenterveyden haasteet ovat merkittävä globaali ongelma.

    ”Seuraavaksi lähdemme kisailemaan University Startup World Cupiin Kööpenhaminaan”, hän kertoo.

    Kolmikko tahtoo kehittyä jatkuvasti paitsi yritys- myös yksilötasolla. ”On ollut hämmästyttävää seurata, kuinka esimerkiksi Karlon koodaustaidot ovat laajentuneet. Vain kehittymällä itse voimme vastata terveydenhuollon tarpeisiin ja pysyä ehkä jopa trendien edellä”, Korkiakoski toteaa.

    Yritys menee siis vauhdilla eteenpäin, ja tähtäin on vakaasti tulevaisuudessa. Nuorukaiset alleviivaavat, että yritysmaailmassa kaupalliset seikat ovat tärkeitä, mutta ensisijaisesti Medified etsii ratkaisuja ongelmiin. ”Kaupallinen menestys seuraa onnistumisia”, Korkiakoski sanoo lopuksi. ”Meille tärkeintä on keskittyä siihen, miten voimme vaikuttaa terveydenhuollon käytäntöihin ja helpottaa potilaiden ja hoitohenkilökunnan arkea.”

     

    6Aika – Kasvun ekosysteemit: yritysten kasvun mahdollistaminen kuutoskaupunkien yhteistyössä

    Hankkeessa tuetaan kasvuhakuisia yrityksiä kiinnittymään niille sopiviin tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa tukeviin verkostoihin ja palveluihin. Hanketta toteuttavat kuusi Suomen suurinta kaupunkia: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu sekä Pirkanmaan liitto. Hanke perustuu ajatukseen kaupunkien aktiivisesta roolista yritysten innovaatiotoiminnan ja niitä edistävien verkostojen tukemisessa.

    Takaisin ylös
    Olet nyt varjossa ""Staging shadow for client"". Poistu