Blogi: Jaa ja opi
3.12.2018Yksi keskeisiä tapoja kehittää asioita on edelleen hyvien käytäntöjen jakaminen ja toisilta oppiminen. Hyvät käytännöt on käsitteenä esiintynyt keskusteluissa jo pitkään ja ilahduttavasti meillä alkaa olla aitoja työkaluja keskinäisen oppimisen edistämiseen myös kansallisten rajojen ylitse ihan käytännön tasolla. Erityisesti hankkeiden toimintaan hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen liittyy vahvasti.
Jakamista tapahtuu kaupunkien ja alueiden välillä, sekä kansallisella tasolla että kansainvälisesti. Mutta ennen kaikkea ihmiseltä ihmiselle, silloin kun mahdollistetaan aito kohtaaminen ja keskustelu. Moni hyvä asia vaatii aikaa kypsyäkseen ja paljon myös epävirallisella tasolla tapahtuvaa vuorovaikutusta ihmisten välillä.
Tiedätkö sen tunteen, kun joku hyväksi havaittu asia tai toimintatapa lähtee leviämään, kehittymään ja juurtumaan osaksi ihmisten arkea ja jokapäiväistä työtä. Se tuntuu hyvältä. Varsinkin, jos itse olet onnistunut omalla toiminnallasi vaikuttamaan siihen, että oikeat ihmiset ja organisaatiot ovat löytäneet toisensa ja myönteinen yhteistyö on saanut alkunsa.
Yksi tuoreimmista hyvän mielen tuottajista minulle on ollut Tampereen ja Rotterdamin välinen yhteistyö Rotterdamin bisnesmalliin liittyen. Asian päällä on ollut innostunut porukka molemmissa kaupungeissa. Tässä mallissa muodostetaan kolmikanta yrityskummin, opiskelijan ja yrittäjän välille ja yhteistyössä pyritään ratkaisemaan yrittäjän kehityshaasteita. Mallin kehitystyötä on tehty osana Cities Grow -hanketta, joka on EuroCities -verkoston yhteinen kehityshanke.
Cities Grow -hanke on yhdistänyt 16 kaupunkia kaupunkipareina oppimaan toisiltaan. Hankkeen fokus on ollut erityisesti maahanmuuttajien yritystoiminnassa, mutta malli on siirrettävissä kaikkien yrittäjien käyttöön. Tampere ja Rotterdam ovat keskittyneet mentorointimallin kehittämiseen yhdessä.
Yhteistyö on ollut hyvin konkreettista ja erityisen ilahduttavaa on ollut yhteistyön tiivistyminen myös Tampereen seudulla. Uudenlaista mallia ovat kehittäneet yhdessä Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut, Tampereen Yliopiston Y-kampus-verkosto (erityisesti TAMK), Pirkanmaan Yrityskummit ja Business Tampere. Pilottiin on lähtenyt mukaan innokkaita yrityksiä, opiskelijoita ja yrityskummeja. Yhteisestä matkasta Rotterdamin kanssa tähän mennessä löytyy tämä kiva video. Pilottimme yritysten, kummien ja opiskelijoiden välisen yhteistyön edistämiseksi on parhaillaan käynnissä ja palautetta odotellaan ensi talven aikana.
Yhdessä tekemisen henkeä ei Tampereen seudulta puutu. Tunnemme toisemme ja pystymme yhteistyöhön myös asioissa, jotka vaativat uudenlaista kehitysotetta. Tampereen henki näkyy myös muualle, Milanossa Cities Grow -hankkeen päätöstilaisuudessa Tampere sai paljon myönteistä näkyvyyttä nimenomaan siitä, että yhteistyö on konkreettista ja näkyy sitoutuneina ihmisinä ja kehittyvinä palveluina. Tampereella ei vain puhuta vaan myös tehdään ja kokeillaan.
Niin ja miten tämä siis liittyi minuun. Tapasin Rotterdamissa Rob Gringhuisin muutama vuosi sitten. Kuulin heidän kehittelemästään bisnesmallista. Vaikutuin sen mahdollisuuksista ja mietin, miten mahtavaa olisi jos malli toimisi joskus myös Tampereen seudulla.
Nyt toimii. 🙂
Niina
Kirjoittaja toimii Business Tampereessa Älykkään kaupunkiseudun ratkaisut -toimialan vetäjänä ja omaa intohimoisen suhteen yrityspalvelujen kehittämiseen.