Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Kasvua kansainvälisistä osaajista – Talent Boost Spouse -tapahtuma 22.3.

    [ssba-buttons]

    Kansainvälinen tutkimus ja yhteistyö vie tutkijoita perheineen ympäri maailmaa. Monet kansainväliset huippututkijat muuttavat Suomeen perheidensä kanssa. Puolisot ovat usein korkeasti koulutettuja, jonka lisäksi heillä on paljon kansainvälistä osaamista, mutta se jää hyödyntämättä.

    Tule mukaan vaikuttamaan, miten näiden kansainvälisten talenttien osaaminen ja tietotaito valjastetaan työelämän moottoriksi. Tavoitteena on kansainvälisesti verkottunut, menestyvä Suomi.

    Ensimmäinen Tampereella järjestettävä Talent Boost -tapahtuma keskittyy piilotetun potentiaalin hyödyntämiseen ja kerää yhteen muun muassa aluekehittäjät ja yritykset. Tilaisuuden tavoitteena on auttaa yrityksiä hyödyntämään alueella jo olevien kansainvälisten osaajien tietotaitoa ja samalla parantaa kansainvälisten asiantuntijoiden puolisoiden työllistymistä Suomessa.

    Yrityksissä palveluiden ja osaamisen tarve on huomattu ja Talent Boost Spouse -tapahtumassa päivän teemaan johdattavatkin Melanie Dower Supercellin Relocation & Onboarding tiimistä. Mukana myös Madventuresin Riku Rantala ja Tuomas Milonoff otsikolla ”Brain Gain Boosting Businesses”. Keskusteluissa mukana myös useita kansainvälisiä asiantuntijoita sekä Suomeen muuttaneita kansainvälisiä osaajia. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Osallistujamäärä on rajoitettu.

    Talent Boost Spouse -tapahtuma

    Aika: 22.3.2018
    Paikka: Tampereen teknillinen yliopisto, Kampusareenan auditorio
    Tapahtuman tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen osoitteessa: tut.fi/talent-boost-tampere

    Ilmoittautumiset viimeistään 16.3.2018. Tervetuloa! #Talentboost

    Puolisoiden ja perheiden huomioiminen tuo globaalia kilpailuetua

    Talent Boost Spouse -tapahtuma on osa valtioneuvoston yhteistä Talent Boost – Kasvua kansainvälisistä osaajista -toimenpideohjelmaa. Osa ohjelmaa on myös Tampere3-korkeakoulujen kansainvälisten henkilöstöpalveluiden maaliskuussa alkanut Hidden Gems -hanke, joka integroi kansainvälisiä tutkijoita ja heidän perheitään Suomeen. Tavoitteena on toimia yhteistyössä paikallisten pk-yrittäjien kanssa, jotta myös kansainvälisten tutkijoiden puolisoille löytyisi työtä Pirkanmaalta. Hankkeessa muodostetaan laaja palvelukokonaisuus alueen pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen tueksi. Tiiviissä yhteistyössä Business Tampereen ja Uuden Tehtaan kanssa vahvistetaan työnantajien roolia sekä kansainvälisten osaajien kompetenssia palvelujen kehittämisessä ja tuottamisessa.

    Hidden Gems -hankkeen projektipäällikkö Marika Peltoniemi TTY:ltä on kansainvälisen hr-työn myötä huomannut, miten suuri merkitys tyytyväisellä ja uuteen kotimaahan sopeutuneella puolisolla on tutkijan työkyvylle ja viihtyvyydelle.

    – Jos perheenjäsen tai puoliso ei viihdy, on todennäköistä, että tutkija jättää työnsä ennenaikaisesti. Perheiden integraation tukeminen on siksi erittäin tärkeä lähtökohta globaalissa kilpailussa kansainvälisistä huippuosaajista, hän toteaa.

    Tampere3-yhteistyönä toteutettava Hidden Gems -hanke on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Korkeakoulujen Hidden Gems -hankkeen lisäksi Tampereella käynnistyy keväällä myös toinen hanke: Business Tampereen, New Factoryn ja Itämeri-Instituutin International Business Power for Talents toimii Hidden Gemsin sisarhankkeena.

    – Toivon, että pystymme hyödyntämään hankkeiden synergiaetuja, jotta pirkanmaalaiset pk-yritykset ja kansainväliset osaajat löytäisivät toisensa nopeammin, Peltoniemi toteaa.

    Humeyra Caglayan ja Hasan Yasin Öztürk perheineen muuttivat Turkista Tampereelle Caglayan tutkijan työn perässä. Pariskunta arvostaa Suomen koulutusjärjestelmää ja puhdasta luontoa ja toivoo löytävänsä Tampereelta perheelleen pysyvän kodin.

     

    Tukipalveluiden tarve tunnistetaan

    Tampereelle viime kesänä muuttaneet Humeyra Caglayan ja Hasan Yasin Öztürk tietävät, mitä uuteen kotimaahan sopeutuminen vaatii. Turkista kotoisin oleva pariskunta on asunut Caglayan työn vuoksi aiemmin myös Yhdysvalloissa. Suomeen heidät toi Caglayan fysiikanalan tutkimustyö TTY:llä.

    Ohjelmistoinsinööri Hasan Öztürk puolestaan työskenteli Yhdysvalloissa yrittäjänä. Suomeen kotoutumisen hän aloitti itsenäisesti kirjoittamalla Googleen: find software companies in the city of Tampere. Nyt Öztürk työskentelee ohjelmistokehittämisen parissa kolmessa eri yrityksessä.

    Vaikka Hasan Öztürk on onnistunut työnhaussa itsenäisesti, hän tunnistaa Hidden Gems -hankkeen hyödyt. Pariskunta on osallistunut syksyllä työpajoihin, joissa kartoitettiin kansainvälisten perheiden tarpeita Hidden Gems -hankeen kehittämistä varten.

    – Uuteen kieleen ja kulttuuriin sopeutuminen on haastavaa. Esimerkiksi kielikursseja on vaikea löytää, koska suurin osa kurssikuvauksista on suomeksi, kielellä, jota en vielä tarpeeksi osaa, Hasan Öztürk havainnollistaa.

    Marika Peltoniemen mukaan Hidden Gems -hankkeen ympärille on tarkoitus rakentaa tukipalvelupakettia, joka edistäisi työllistymisen ohella myös kieleen ja kulttuuriin sopeutumista.

    – Tärkeintä on, että saamme jo tutkijoiden rekrytointivaiheeseen tiedon puolisoiden työllistämistä tukevista palveluista ja mahdollisuudesta verkostoitua alueen muiden osaajien kanssa. Tämä on Tampereen korkeakouluille selkeä kilpailuetu sekä kansallisessa että globaalissa mittakaavassa, Peltoniemi toteaa.

    Teksti: Veera Reko ja Laura Penttinen
    Valokuva: Veera Reko

     

    Takaisin ylös
    Olet nyt varjossa ""Staging shadow for client"". Poistu