Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    ”Kiinnostava avaus, jossa uskalletaan yrittää jotain uutta!”

    [ssba-buttons]

    Meluta Oy on sensorointiin keskittynyt IoT-yritys, ja siellä ajatus innovaatiosetelistä on otettu innostuneesti vastaan. Yritys on kiinnostunut sekä tarjoamaan palvelujaan että käyttämään innovaatioseteliä oman toimintansa kehittämiseen.

    – Innovaatioseteli on kiinnostava avaus, jossa uskalletaan yrittää jotain uutta, uusia tapoja toimia. Toki täytyy pitää mielessä myös se, että kyseessä on pilotti, jossa opetellaan asioita ja rakennetaan sitä kautta hyvää järjestelmää, sanoo Melutan toimitusjohtaja Jari Saukko.

    Meluta Jari Saukko ja Kari Järvinen
    Melutan toimitusjohtaja Jari Saukko ja algoritmitutkija Kari Järvinen toivovat, että innovaatioseteli rohkaisee perinteisia aloja, esimerkiksi konepajoja ja rakennusteollisuutta, enenevästi digitalisaatioon ja sen tarjoamiin kasvumahdollisuuksiin.

    Meluta Oy perustettiin maaliskuussa 2015, ja sen väellä on pitkä osaamistausta erityisesti Nokian ja Microsoftin kautta. Meluta suunnittelee ja tekee räätälöityjä sensorointiratkaisuja erikoisalueinaan akustiset ja vibroakustiset värähtelymittaukset. Osaamiseen kuuluvat sensorointi, tiedon kerääminen, välittäminen, analysointi ja esittäminen.

    – Tiivistetysti niin, että luomme koneille aistit ja tuotamme ihmisille tietoa päätöksentekoa varten. Tarkoitus ei siis ole poistaa ihmistä linjalta, Saukko toteaa.

    – Teollisuusympäristössä on nyt mahdollista sensoroida ja analysoida asioita, joita ei ennen voinut. Olemme tarttuneet tähän mahdollisuuteen, jatkaa algoritmitutkija Kari Järvinen.

    Meluta työskentelee isojen ajankohtaisten asioiden parissa: IoT, teollinen internet, digitalisaatio, big data, cleantech – ja tekee niistä yksinkertaisia.

    Saukko ja Järvinen ottavat esimerkiksi vaihdelaatikon. Kun siihen kiinnitetään langaton sensori, laitteen tilasta on saatavissa paljon tietoa: laakeriviat, voiteluongelmat, rattaiden kuluminen ja viat, pyörimisnopeus, lämpötilat, staattiset värinät, epätasapainot…

    Periaatteena on, että mitä paremmin laite tunnetaan, sitä tehokkaammin sitä voidaan käyttää ja esimerkiksi huollot päästään tekemään täsmälleen oikeaan aikaan.

    – Mitä jos yksikään kone ei hajoaisi? Se on meidän mottomme, Saukko sanoo.

    sensorointi Meluta Oy
    Akustiset ja vibroakustiset värähtelymittaukset ovat Melutan erityisosaamista.

    Meluta on innovoiva yritys, joten innovaatioseteli vaikuttaa sille sopivalta valuutalta, etenkin jos suunnitelmat turhan byrokratian välttämisestä toteutuvat käytännössä.

    – Senhän me haluamme todella nähdä ja kokea, koska teollisen internetin yritykselle byrokratia on turhaa hiekkaa rattaissa, Saukko toteaa.

    Saukko arvioi, että Meluta voisi käyttää innovaatioseteliä kansainvälistymisen ja ulkomaanmarkkinoinnin avauksiin tai protopuolella, kun eteen tulee mahdollisuus luoda jotain uutta.

    – Meillä on kovat kasvu- ja kehittymishalut, ja pystymme päättämään nopeastikin innovaatiosetelin hakemisesta, kun sopiva kehityskohde löytyy, Saukko arvioi.

    Palvelutuottajana Meluta valmistautuu tarjoamaan muille useita erilaisia tuotteita yksittäisestä sensorointiratkaisusta kokonaisvaltaiseen digitalisaatiopakettiin. Tuotekorttien laatiminen on yritykselle haastavaa, mutta hyödyllistä.

    – Meidän pitää ihan oikeasti miettiä sitä, mitä korttiin laitetaan. Joudumme luultavasti muokkaamaan niitä matkan varrella, kun opimme ymmärtämään paremmin, miten homma toimii. Mutta sellaista pilotointi on, Saukko sanoo.

    Tampereen teknillinen yliopisto
    Melutan toimitilat ovat Tampereen teknillisen yliopiston Rakennustalossa.

    Saukon mukaan Meluta on perustettu ihmisten kautta, hyväksi työpaikaksi tekijöilleen ja yhteiskuntavastuun kantajaksi. Liikkeelle lähdettiin siitä, mitä väki osaa ja haluaa tehdä.

    – Samaan aikaan olemme koko ajan kyselleet asiakkailta, mitä he tarvitsevat, ja ottaneet uusia työntekijöitä niin, että pystymme tarjoamaan sen. Meitä on nyt 12 henkeä (lokakuu 2016), Saukko kertoo.

    Meluta kilpailee tiedolla, joten sijainti TTY:llä oli luonteva ratkaisu. Yritys yhdistää osaajiensa mobiilipuolen taustan, yliopiston tiedemaailman ja omat innovaationsa uudeksi kokonaisuudeksi.

    – Energiatehokkuus, kestävyys, langattomuus ja ymmärrys datan turvallisesta siirrosta, listaavat Saukko ja Järvinen mobiilipuolen perintöään, joka kääntyy Melutan vahvuuksiksi.

     

    innovaatioseteli

     

    Takaisin ylös
    Olet nyt varjossa ""Staging shadow for client"". Poistu