Tulevaisuuden toimisto tehdään Tampereella
20.11.2015Facebook, Microsoft, Twitter, Morgan Stanley, Nike, Orange… Kun nämä ja monet muut toinen toistaan tunnetummat yhtiöt tarvitsevat keskittymisrauhaa avokonttoreihinsa, ne ottavat yhteyden tamperelaiseen Frameryyn.
Tämä haastattelu on tehty käytännöllisesti katsoen tulevaisuuden toimistossa. Frameryn tuotantotiloissa Tampereella kootaan täyttä vauhtia yhtiön ensimmäistä päävientituotetta, etenkin avokonttoreissa käytettävää äänieristettyä Framery O -puhelinkoppia. Siinä sivussa on käynnissä yhtiön seuraavan toimistoinnovaation kehittely. Keskustelu Frameryn toimitusjohtajan Ossi Paijan kanssa käydään siis prototyypin äärellä, mutta ihan vielä siitä ei voi kertoa tarkemmin.
– Kunhan tästä saadaan valmis tuote, se voi hyvinkin mullistaa avokonttorissa työskentelyn. Palataan siihen sitten ensi vuonna, Paija toteaa.
Framery on vuonna 2010 perustettu tamperelaisyritys, jolla on jo kokemusta mullistamisesta. Avokonttorien ongelmat ovat kaikkialla hyvin tiedossa: melu syö tuottavuutta. On vaikea syventyä töihin tilassa, jossa myös keskustellaan ja puhutaan puhelimessa – eikä tärkeään puheluun keskittyminen ole yhtään sen helpompaa. Juuri tällaisessa tilanteessa Frameryn perustajat olivat omalla työpaikallaan, kun he keksivät yritysideansa: puhelinkoppihan tässä tarvitaan. Sittemmin kopin ensimmäinen versio on laitettu monta kertaa perusteellisesti uusiksi.
– Yllättävän monta asiaa pitää ratkaista, että puhelinkoppi toimii oikeasti ja on tuotteena valmis. Akustiikka, ilmanvaihto, ergonomia, käytettävyys, ulkonäkö… Nyt kun meiltä lähtee asiakkalle puhelinkoppi, meidän ei tarvitse mennä itse perään tekemään siihen korjauksia. Se sijaan asiakkaalta tulee kiitos ja lisätilauksia, Paija kertoo.
Asiakkaiden palautteella ja mielipiteillä on ollut suuri merkitys puhelinkopin kehittämisessä. Frameryn tuotefilosofia lähtee liikkeelle käyttäjästä ja tämän viihtyvyydestä, joten käytännön vinkkien kuunteleminen ja mahdollisten ongelmien ratkaiseminen istuvat kulttuuriin luontevasti. Tulevaisuuden toimistossa kaikki on rakennettu ihmisen ympärille, ei pöytien ja sermien rivistöiksi.
– Työntekijä voi valita itse paikkansa ja siirtyä helposti keskustelevasta työpisteestä täyteen hiljaisuuteen. Kahvinkeitin ja printteri ovat sopivasti saatavilla ja lähimpään puhelinkoppiin ehtii puhelimen soidessa jo ennen vastaamista.
Isoja neuvotteluhuoneita tulevaisuuden toimistossa on vähemmän kuin nykyään. Jos valtaosa neuvotteluista käydään 2–4 hengen kesken tai verkkokokouksina, niitä varten on turha varata 10 hengen huoneita. Sen sijaan erilaiset tilat on sekoiteltu keskenään, ja työntekijät päättävät itse, millaista työskentelytilaa milloinkin haluavat käyttää. Avokonttorin ongelmien ratkaiseminen vaatii tukun toimistoinnovaatioita, ja Framery haluaa olla niiden suhteen maailman kärjessä.
– Ihmisten töissä viihtymisen parantaminen on se, mihin me Frameryssä pohjimmiltaan pyrimme. Viihtyvyys puolestaan lisää keskittymistä ja tehokkuutta, auttaa pitämään osaajat talossa ja luo mahdollisuuksia uusien ideoiden ja innovaatioiden synnylle, Paija sanoo.
Tuote on kunnossa ja kauppa käy. Framery muutti isompiin tiloihin Tampereen Sarankulmaan joulukuussa 2014. Siihen aikaan puhelinkoppeja lähti tuotantolaitoksesta maailmalle noin neljä kappaletta viikossa. Vajaa vuosi myöhemmin tahti on keskimäärin kahdeksan koppia päivässä, ja näköpiirissä on edelleen nopeaa kasvua. Joka viikko muutama jälleenmyyjä eri puolilta maailmaa tiedustelee, voisiko ottaa valikoimiinsa Frameryn puhelinkopin.
– Tullin tilastojen mukaan noin 20 prosenttia Suomen toimistohuonekaluviennistä lähtee täältä meiltä, joten siinä mielessä voi sanoa, että tulevaisuuden toimisto tulee jo nyt Tampereelta, Paija toteaa.
Kesällä Framery palkittiin Chicagon Neocon 2015 -toimistohuonekalumessuilla Neocon Gold Award -palkinnolla, jota on luonnehdittu huonekalualan Oscariksi. Paijan mukaan onkin kiinnostavaa olla äkkiä maailman huonekalubisneksen keskiössä, kun kellään yhtiössä ei ollut alan aiempaa kokemusta. Sen sijaan taustalla on muun muassa yhteinen opinahjo eli tuotantotalous Tampereen teknillisessä yliopistossa ja alkuvaiheen vauhditus Protomossa.
– Läpimurrossa on auttanut ainakin keskittyminen ensin selvästi yhteen päätuotteeseen ja se, että jengillä on selkeä, yhteinen käsitys siitä, mitä olemme tekemässä. Sekin pitää todeta, että olemme varmasti vasta raapaisseet pintaa, sillä meidän tuotteillemme on laajasti käyttökohteita myös muualla kuin toimistoissa.
Read this article in English >