SimSpace kutsuu vuorovaikutukseen
8.1.2015Ensivilkaisulla mieleen jäävät värilliset valot, kaarevat sohvat ja seinien suuret näytöt. TAUCHIn uusi SimSpace on kuitenkin paljon enemmän: vuorovaikutteinen älytila, joka avaa uusia ulottuvuuksia niin opetukseen, tutkimukseen kuin tuotekehitykseenkin.
Tampereen yliopiston TAUCHI-tutkimuskeskus tutkii ja kehittää ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta – juuri sitä, mitä uusi SimSpace käytännössä toteuttaa. Tila on vuorovaikutteinen; se havaitsee kameroiden ja mikrofonien avulla, missä ihmiset ovat ja mitä tekevät. Pinnan alla toimii TAUCHIn keskeinen osaaminen.
– Tila ottaa käyttäjän toiminnan aidosti huomioon, ja se on vaatinut todella perustavanlaatuisesti uudenlaisen tavan mallintaa asiat, kertoo vuorovaikutteisen teknologian professori Markku Turunen.
– Meillä TAUCHIssa tunnetaan teknologiat ja niihin liittyvä mallinnus, ja osataan yhdistää esitys- ja ohjausmenetelmiä uusin tavoin, jatkaa tutkimuskeskuksen johtaja, professori Roope Raisamo.
Vuorovaikutukselle on SimSpacessa monia tapoja. Käyttäjän ei tarvitse tarttua hiireen saadaakseen asiansa perille, sillä älytila tunnistaa eleitä ja sanoja ja pystyy reagoimaan niihin. Tietoa on helppo esittää näytöillä, mutta se voi olla myös ääntä tai vaikkapa valoa. Muitakin vuorovaikutuksen tapoja on työn alla, sillä esimerkiksi tuntoaistin hyödyntäminen antaa aivan uusia mahdollisuuksia ihmisen ja teknologian vuorovaikutukseen.
– Nykyiset ihmisen ja teknologian välisen kommunikaation tavat on kehitetty laitteiden mukaisesti, oli laite sitten tietokone, tabletti tai kännykkä. Kun ollaan suoraan vuorovaikutuksessa itse tilan kanssa, tarvitaan luontevampia, monipuolisempia ja rikkaampia menetelmiä, jotka sopeutuvat tilassa olijoiden muuhun toimintaan. Älytiloissa ihmiset ovat myös sosiaalisessa vuorovaikutuksessa toisin kuin henkilökohtaisia laitteita käyttäessään, ja se asettaa aivan uudenlaisia haasteita, Turunen kertoo.
SimSpace on jo päässyt aktiiviseen käyttöön, joka on paljon laaja-alaisempaa kuin aluksi osattiin ajatella. Alkujaan SimSpacesta lähdettiin tekemään monipuolista demotilaa, jossa voitaisiin hyödyntää ja esitellä TAUCHIn muihin paikkoihin kehittelemiä demonstraatioita ja prototyyppejä. Tämän lisäksi siitä tuli yhteisen kehittämisen tila tutkimus- ja tuotekehityshankkeille. Esimerkiksi yritykset ovat tuoneet sinne niin henkilöstöään kuin asiakkaitaankin.
– Tilaan voidaan luoda vaikkapa ohjaamosimulaatio koneteollisuuden tai tehtaan prosessienhallinnan tarpeisiin, ja osallistujat saavat kokeilla ja kehittää järjestelmää sen avulla, Raisamo kertoo.
– Lisäksi meille on kertynyt paljon tietotaitoa siitä, miten uusia teknologiaratkaisuja kehitetään yhdessä, Turunen jatkaa.
Innovaatiotoiminta onkin TAUCHIn näkökulmasta kiinnostavaa. SimSpacen käyttäjiksi toivotaan entistä enemmän yrityksiä, jotka haluavat testata ideoitaan älytilassa. Raisamon mukaan SimSpace voisi palvella vaikkapa suunnittelun alkuvaiheen sessioissa ja protojen rakentamisessa – mutta koska sekä tila että työtavat ovat uusia ja uutta luovia, kokeileminen tuo varmasti eteen myös yllättäviä käyttökohteita.
SimSpacen avajaiset pidetään maanantaina 12. tammikuuta kello 14. Tuolloin tilaan ja sen toimintaan pääsee vapaasti tutustumaan. SimSpace sijaitsee Tampereen yliopiston Pinni B-rakennuksen toisessa kerroksessa.