Insta etsii uutta
16.10.2014Insta Group Oy on kasvava tamperelainen perheyhtiö, joka etsii määrätietoisesti uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Teollisuusautomaatio ja puolustus- ja turvallisuusteknologia ovat yhtiön keskeistä osaamista, mutta uuden bisneksen löytämiseksi instalaiset ovat valmiita lähtemään myös laatikon ulkopuolelle.
Instan kasvu näkyy Tampereen kaupunkikuvassa: Sarankulman kaupunginosaan valmistui kesällä uusi toimitalo, ja samalla tontilla sijaitsevien vanhempien rakennusten saneeraus jatkuu. Ensi vuonna kaikki yhtiön Tampereen toiminnat on saatu keskitettyä samalle kampukselle, ja sen toivotaan tiivistävän väen sosiaalista kanssakäymistä ja yhtiön sisäistä verkottumista.
– Kampuksella on silloin yhteensä noin 550 instalaista, jotka tekevät töitä erilaisten asioiden parissa, mutta kohtaavat esimerkiksi yhteisissä ruokailutiloissa. Itse menin viimeksi eilen syömään pöytäseurueeseen, josta tunsin ennalta vain yhden henkilön, ja mehän juttelimme siinä sitten kaikenlaista, toimitusjohtaja Pertti Huusko kertoo.
Insta sai vuonna 1960 alkunsa teollisuuden automaatiosta ja instrumenttilaitteiden asennuksista. Yhtiö on kasvanut merkittäväksi, huippuosaamista edustavaksi teollisuuskonserniksi, joka etsii aktiivisesti uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja harkitsee suunnitelmallisia kansainvälisiä avauksia.
– Insta on iso suomalainen perheyritys, riippumaton, kannattava, jatkuvasti kasvava ja ylpeä tästä identiteetistään, Huusko luonnehtii.
Insta Group muodostuu neljästä toimialayhtiöstä, joiden osaaminen ulottuu teollisuus- ja prosessiautomaatiosta puolustus- ja turvallisuusteknologiaan ja ilmailun elinkaaripalveluihin. Uusin toimialayhtiö Insta Innovation Oy perustettiin vuonna 2013 haistelemaan trendejä ja kehittämään konsernille kasvuliiketoimintaa. Yhtiö keskittyy virtuaaliteknologioihin ja innovatiivisiin palveluihin.
– Insta etsii jo olemassa olevia liitoimintojaan sivuavia laajennusmahdollisuuksia ja kokonaan uusia lähtöjä, Huusko linjaa.
Uutta suunnitellaan Instassa määrätietoisesti, mutta sattumallakin on sijansa innovaatioiden syntytarinoissa. Yksi Instassa pohdituista avauksista lähti etenemään, kun Insta Innovationin kehityspäällikkö Niklas Mattsson osui samalle maratonille Pihlajalinnan toimitusjohtajan Mikko Wirénin kanssa. Pihlajalinna on merkittävä suomalainen sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen tuottaja, ja Installe kiinnostava kumppani.
– Insta pystyy luomaan tilannekuvan esimerkiksi siitä, miten Hornetit liikkuvat ilmatilassa. Olimme jo ajatelleet, että samantyyppistä tilannetietoa voisi hyödyntää myös hoivatyössä, ja Pihlajalinnan kanssa pääsimme yhdistämään näkökulmamme, kertoo Insta Innovationin toimialajohtaja Esa Einola.
Tuloksena syntyi yhteisyritys Insta Care Oy, joka tarjoaa uudentyyppisen toiminnanohjausjärjestelmän kunnille ja palveluntarjoajille sosiaali- ja terveysalan toimintaan. Järjestelmän ideana on tuoda oikeatasoiset tiedot kullekin käyttäjälle: esimerkiksi yksittäinen hoiva-alan työntekijä saa tarvitsemansa tiedot hoidettavistaan, päällikölle taas avautuvat toiminnan suuremmat linjat.
– Tämä tekee mahdolliseksi aidon tiedolla johtamisen, kun päätöksiä päästään tekemään käyttökelpoisen tilannekuvan perusteella, Huusko toteaa.
Insta Caren toiminnanohjausjärjestelmä auttaa Huuskon mukaan Suomea pärjäämään paremmin väestön ikääntymisen aiheuttamien haasteiden kanssa. Järjestelmä on myös potentiaalinen vientituote, sillä massaikääntyminen koskettaa tulevina vuosina useita maailman maita. Instan tilannekuvaosaamiselle on hoiva-alalla laajemminkin mahdollisuuksia. Tekniikka voi tulla apuun, kun ihmisten pitää voida asua kodeissaan entistä pidempään ja tuntea siellä olonsa turvalliseksi.
– Kulunvalvonnan, rannekkeiden tai vaikkapa älymattojen avulla järjestelmään saadaan tieto kotona asuvan voinnista ja tarvittaessa viipymättä apua paikalle. Toisaalta tietoturvan säilyttäminen on tärkeä osa tällaista järjestelmää, ja sehän on myös Instan ydinosaamista, Einola kertoo.
Hoiva-ala on yksi Instan uusista näkökulmista, mutta ei lainkaan ainoa. Virtuaali- ja simulaatiotekniikat avaavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia esimerkiksi häiriötilanteiden harjoitteluun niin yrityksissä kuin vaikkapa pelastusviranomaisten kesken. Koulutus uudistuu, kun perinteiseen luokkahuoneopetukseen saadaan virtuaalisia laajennuksia. Kaupunkien kaavoituksessa suunnitteilla olevan kaavan 3D-malli taas päästää osalliset testaamaan ratkaisuja aivan uudella tasolla. Laatikon ulkopuolella on siis paljon löydettävää.