Delta Cygni Labs oivalsi osoittamisen tärkeyden
18.9.2014Sauli Kiviranta, Boris Krassi ja Nicolas Philippon saivat VTT:n tutkijoina ratkottavakseen avaruusteollisuudelta tulleen ongelman: maan ja astronauttien välistä kommunikointia pitäisi parantaa. Puuttui kommunikointiväline, jolla voisi maasta käsin sujuvasti ja selkeästi ohjeistaa avaruudessa työskenteleviä kollegoita erilaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Tarvittiin jotain, joka olisi kielellistä viestintää yksiselitteisempää. Varsinkin, kun työkielenä ei kansainvälisessä yrityksessä aina ole oma äidinkieli.
– Oivalsimme osoittamisen tärkeyden ja varsinkin sen, että nykyiset viestintävälineet eivät tue tällaista tapaa kommunikoida. Pieni lapsi oppii näyttämään asioita sormella ennen kuin alkaa puhua. Vuonna 2012 esittelimme avaruusteollisuudelle ensimmäisen prototyypin Astrovar-etäosoittimesta. Konseptimme vastaanotettiin todella innostuneesti, Kiviranta kertoo.
Etäosoitin välittää kuvaa verkon kautta esimerkiksi puhelimen tai tietokoneen sovellukseen ja päinvastoin. Uutta on se, että kuvatun laitteen yksityiskohtia voi sovelluksen avulla osoittaa merkkien ja värien avulla. Esimerkiksi vihreällä ympyrällä voi ohjata laitteen tai koneen käyttäjää kääntämään oikeaa katkaisijaa.
– Etäosoitinta on paras esitellä näyttämällä, koska sen toiminta perustuu visuaalisiin havaintoihin. Sanoin kuvailemalla tätä tuotetta on vaikea myydä.
Ei tarvitse lähteä paikanpäälle
Etäosoitin kiinnostaa tällä hetkellä esimerkiksi suomalaista paperiteollisuutta ja koneteollisuutta sekä lääketieteellisten laitteiden valmistajia. Kivirannan mukaan tuote soveltuu sellaisen teollisuuden käyttöön, joka ei työskentele vain tietokoneilla.
– Esimerkiksi etäosoitin korvaa asiantuntijan pitkät ja kalliit lennot Suomesta Brasiliaan korjaamaan paperikonetta.
Tuote on teknisesti valmis, mutta vielä tulevaisuudessa sovellusta ja sen käytettävyyttä kehitetään ja osoittimen kokoa pienennetään. Kiviranta kertoo myös aivan toisenlaisesta tavasta käyttää osoitinta.
– Töiden takia paljon matkustelevat vanhemmat voivat opastaa kotona läksyjään tekevää lasta tai näyttää, mistä nupista uunin saa päälle.
Luontevasti kansainvälinen
Delta Cugni Labs perustettiin viime vuonna, ja yritys aloitti suoraan kansainvälisillä markkinoilla.
– Meille kansainvälisyys on luontevaa, koska meillä itsellämmekin on kaikilla eri kulttuuritausta. Nicolas on Ranskasta ja Boris Venäjältä. Pyrimme mahdollisimman hyvin hyödyntämään näkökulmiemme laajan skaalan.
Boris Krassi on Delta Cygni Labsin toimitusjohtaja, Nicolas Philippon on ohjelmistokehityksen asiantuntija ja Kiviranta hallitsee elektroniikan.
– Jokaisella on erityisosaamista, mutta myös päällekkäistä osaamista. Tämä mahdollistaa sen, että kaikki tekevät kaikkea: suunnittelevat hankkeita, myyvät, neuvottelevat sijoittajien kanssa ja koodaavat.
Kolmikko tapasi VTT:n Tampereen toimipisteessä ja jatkaa edelleen työtä samassa kaupungissa.
– Tampere on ollut hyvä kaupunki kehittää yrittäjyyttä. Tredea ja New Factory ovat olleet tärkeitä kumppaneita yrityksemme alkutaipaleella. Olemme saaneet aktiivista tukea tuotteen kehittämiseen sekä kontaktien löytämiseen. Opiskelijakaupungissa on hyvä henki ja monipuolista osaamista tarjolla, Kiviranta kiittelee.