Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Apps4Pirkanmaa kannustaa innovoimaan avoimella datalla

    [ssba-buttons]

    Apps4Pirkanmaa-kilpailun lanseeraustilaisuuden oli erityisteemana liikennedata ja sen visualisointi. Tampereella Monitoimitalo 13:ssa järjestetyssä tilaisuudessa kuultiin useita avoimen datan ja älyliikenteen asiantuntijoita. Tilaisuuden työpajaosuudessa taas pohdittiin kahdessa ryhmässä päivän erityisteemaa.

    Apps4Pirkanmaa 2014 kannustaa innovoimaan avoimella datalla. Kilpailussa haetaan parhaita avointa dataa hyödyntäviä sovelluksia, web-palveluja, visualisointeja ja konsepteja. Osallistumisaika päättyy 14. syyskuuta. Parhaat kilpailutyöt palkitaan rahapalkinnoin.

    Tänäkin vuonna kaikki Apps4Pirkanmaahan ilmoitetut työt osallistuvat automaattisesti myös Apps4Finland-kisaan, mikä tuo osallistujille lisänäkyvyyttä ja mahdollisuuden voittaa useampia palkintoja.

    Lue lisää kilpailusta: www.apps4pirkanmaa.fi.

    Digitraffic tarjoaa ajantasaista liikennetietoa

    Aleksi Vesanto Infotripla Oy:stä kertoi tilaisuudessa Liikenneviraston avaamasta Digitraffic-palvelusta. Palvelusta on saatavissa Suomen runkoverkolta ajantasaista liikennetietoa, esimerkkeinä liikenteen sujuvuustiedot, tiesääasemien mittaustiedot, kelikameroiden kamerakuvat, keliennusteet ja liikenteen automaattisten mittauspisteiden mittaustiedot. Digitrafficista jaettavat tiedot ovat reaaliaikaisia.

    Älynysse kerää dataa

    Älynysse on Wapicen WRM-alustalla (Wapice Remote Management) toteutettu bussin etämonitorointihanke, jossa tieto on vapaasti saatavilla kaikille. Näin alustan päälle voidaan kehittää julkisen liikenteen sovelluksia. Markus Korkee Wapice Oy:stä esitteli tilaisuudessa alustan teknistä toteutusta ja bussin keräämää dataa.

    Kerättyjä tietoja hyödyntämällä voidaan esimerkiksi kehittää huollon ilmoitus- ja tilausjärjestelmä: kun bussiin tulee jotain vikaa, huoltotilaus lähtee automaattisesti eteenpäin. Lisäksi perushuoltojen tilaus voi tapahtua automaattisesti.

    Joukkoliikenteen rajapintojen käyttötilastot

    Joukkoliikenteen käyttämistä ja seurantaa helpottavat nykyään jo monenlaiset mobiilisovellukset. Pelkästään Tampereen avoimella joukkoliikennedatalla on jo 30 000 käyttäjää. Datan jakelusta vastaavan ITS Factoryn käyttäjätilaston mukaan dataa ladataan yli 2 000 mobiililaitteeseen päivittäin.

    Juha Lundan Frostwoods Oy:stä kertoi avoimen lähdekoodin raportointisovelluksesta, jolla seurataan avoimen liikennedatan käyttöä rajapinnoista. Käyttötilastot ovat reaaliaikaisesti seurattavissa netin kautta, mikä tarjoaa mielenkiintoista tietoa siitä, miten paljon ja milloin ihmiset sovelluksia käyttävät.

    Työpajassa ideoita bussiliikenteeseen

    Lanseeraustilaisuuden työpajaosuudessa pohdittiin kahdessa ryhmässä liikennedatan ja muunkin datan visualisointia. Eräs syntynyt idea oli Google street view -näkymän rakentaminen eri vuosikymmeniltä ja joukkoistamisen hyödyntäminen tässä työssä.

    Toinen ajatus oli visualisoida joukkoliikenteen palvelutasoa ja -tarjontaa värien avulla. Esimerkiksi näyttötaulu voisi vaihtaa väriä palvelutason tilan mukaan. Bussipysäkki taas voisi hohtaa voimakkaammin, kun palvelutaso on hyvä tai olla vaikkapa punainen, kun bussi on myöhässä.

    Ehdotettiinpa työpajassa sellaistakin, että bussi vaihtaisi väriä matkustajien fiiliksen mukaan tai kartalla visualisoitaisiin bussin korkeusvaihtelua ja matkustajien mielialaa. Yksi idea oli visualisoida bussiin nousevien asiakkaiden määrää. Vielä tätä dataa ei kuitenkaan ole avattu, mutta asiaa ryhdytään selvittelemään.

    Tapahtuman esitykset ovat saatavilla Speaker Deckissä osoitteessa https://speakerdeck.com/opendatatre.

    Tarkempi raportti tilaisuudesta osoitteessa: http://www.apps4pirkanmaa.fi/lanseeraustilaisuudessa-keskusteltiin-liikennedatasta/

    Kumppanit:

     

    Takaisin ylös
    Olet nyt varjossa ""Staging shadow for client"". Poistu