Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Miten Hiedanrantaa pitäisi rakentaa?

    visit tampere hiedanranta innovaatiotila laura vanzo 17
    Tulevaisuuden Hiedanrannassa on koteja 25 000 asukkaalle ja 10 000 työpaikkaa. Yhteistyön tekeminen on jo aloitettu. RECO-hankkeessa toteutettiin Murrosareena: valitulle asiantuntijajoukolle suunnattu työpajasarja, jossa hahmoteltiin tulevaisuuden kehityspolkuja.  Kuva: Laura Vanzo
    [ssba-buttons]

    Kasvava joukko ihmisiä, yrityksiä ja yhteisöjä on yhtä mieltä siitä, että kestävä elämäntapa ja hiilineutraali Tampere ovat tavoittelemisen arvoisia asioita. Mutta miten tavoitteisiin on mahdollista päästä – ihan käytännössä? Tampereella toimiva Resilient Smart City Solutions -hanke (RECO) etsii ratkaisuja rakentamisen, energian, automaation ja ICT:n yhteistyöstä. Hankkeen keskeisin pilotointialusta on Hiedanranta.

    Yhteistyö on tärkeää. Jos esimerkiksi Hiedanrantaan halutaan saada rakennettua uudentyyppinen, kestävään ja uusiutuvaan energiaan perustuva asuinalue, energiatekniikan ja rakentamisen asiantuntijoiden pitää ensin keskustella keskenään. Näin he voivat ottaa huomioon toistensa tarpeet jo suunnitteluvaiheessa.

    Kolmas asiantuntijoiden ryhmä, joka tarvitaan mukaan keskusteluihin, ovat automaatio- ja ICT-sektorin edustajat. Kun uudentyyppisiin rakennuksiin lisätään älykkyyttä, niiden energiantarve pystytään paremmin tuottamaan uusiutuvalla energialla.

    – Uusiutuva energiantuotanto ja energiatehokas rakentaminen liimataan toimivaksi kokonaisuudeksi automaatiolla ja tietotekniikalla, tiivistää projektipäällikkö Yrjö Majanne Tampereen yliopistosta.

    Uusiutuvalle energialle (tuuli ja aurinko) nimittäin on ominaista, että sen tuotanto vaihtelee. Siksi energiaa käyttäviin rakennuksiin pitää jo suunnitteluvaiheessa määritellä kattavasti se, miten rakennukset joustavat energiankäytössään. Siinä taas tarvitaan niin rakentamisen, energian kuin automaationkin asiantuntijoita.

    Murrosareenasta polkuja tulevaan

    Hyvät uutiset Hiedanrannan ja koko Tampereen kannalta ovat siinä, että yhteistyön tekeminen on jo aloitettu. RECO-hankkeessa toteutettiin Murrosareena: valitulle asiantuntijajoukolle suunnattu työpajasarja, jossa hahmoteltiin tulevaisuuden kehityspolkuja.

    Pääteemoja olivat kestävät energiaratkaisut ja energiatehokas rakentaminen. Suurin osallistujaryhmä olivat yritysten edustajat, ja lisäksi mukana oli muun muassa kaupungin, tutkimuksen ja koulutuksen edustajia.

    Tulevaisuuden Hiedanrannassa on koteja 25 000 asukkaalle ja 10 000 työpaikkaa. Alueen tontinluovutusehdot määrittelevät reunaehdot sille, millaisia rakennuksia alueelle tullaan rakentamaan. Mitä pikemmin uudenlaista energiatehokasta rakentamista koskevat ehdot pystytään määrittelemään, sen parempi.

    – Valmiita malliratkaisuja ei ole, joten on haastava tehtävä laatia ohjeet rakennusten suunnitteluun. Lisäksi teknologia, esimerkiksi tiedon keruun ja siirron ratkaisut, kehittyvät hurjaa vauhtia, Majanne kertoo.

    Tontinluovutusehtojen perusteella rakennuttajat pystyvät tekemään suunnitelmansa ja taloudelliset laskelmansa, sekä ylipäänsä päättämään, haluavatko lähteä rakentamaan alueelle. Rakentamisen hinnan pitää nimittäin olla sellainen, että ihmiset näkevät asuntojen ostamisen aikanaan järkeväksi.

    visit tampere hiedanranta innovaatiotila laura vanzo 8
    Innovaatiotila Hiedanrannassa. Kuva: Laura Vanzo

    Kestävä arki kuuluu kaikille

    Tampereen ja RECO-hankkeen kantava ajatus on, että kestävä arki ja kuluttaminen kuuluvat kaikille. Yhteiskehittämispäällikkö Sanna Öörni VTT:ltä sanoo, että maailman parantaminen – vaikkapa sitten hiilineutraaliin suuntaan – ei ole vain tutkijoiden, yritysten tai viranomaisten asia. 

    – Tampereen tavoitteena on olla living lab, jossa vaikuttamisen kynnys on matala. Osallistua voi ihan vain olemalla osa tätä kaikkea: liikkumalla, käymällä töissä, koulussa ja niin edelleen, Öörni kertoo.

    Juuri kaupungit ovat keskeisiä paikkoja, kun ratkotaan haasteista suurimpia; ilmastonmuutosta, pandemioita sekä energiaan ja turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Uudet palvelut ja ratkaisut taas lyövät varmemmin läpi, kun ne on kehitetty laajassa yhteistyössä.

    Tampere ja koko Suomi ovat Öörnin mukaan erinomaisia paikkoja kehittää ja kokeilla uusien teknologioiden viisasta hyödyntämistä. Suomessa on vakaa toimintaympäristö, korkea koulutustaso ja paljon esimerkiksi startupeja, joilla on hienoja ideoita kestävään kaupungistumiseen.

    – Suomalaiset myös suhtautuvat uteliaasti ja vastaanottavaisesti uusiin teknologioihin, ja digitalisaatio on meillä pitkällä. Suomalaisissa on paljon käyttämätöntä potentiaalia kehitystyöhön, Öörni toteaa. 

     

    Ota yhteyttä

    Yrjö Majanne
    Projektipäällikkö, Tampereen yliopisto
    +358 40 198 1168
    yrjo.majanne@tuni.fi

    Tuomas Vanhanen
    Projektipäällikkö, Resilient Smart City Solutions Ecosystem -projekti (RECO), Tampereen kaupunki
    +358 44 486 3818
    tuomas.vanhanen@tampere.fi

    Sanna Öörni
    Carbon Neutral Solutions, Co-Creation Manager, VTT
    +358 40 842 0898
    sanna.oorni@vtt.fi

    Teksti: Päivi Stenroos

    Takaisin ylös
    Olet nyt varjossa ""Staging shadow for client"". Poistu