Tampere-talo on tapahtumaturvallisuuden edelläkävijä
26.1.2022Miten nykyteknologian avulla voi käytännössä parantaa tapahtumaturvallisuutta? SURE-hanke teki yhdessä Tampere-talon ja MarshallAI:n kanssa nopean kokeilun, jossa tutkittiin erityisesti siirrettävän lämpötilantunnistimen käyttöä. Samalla opittiin paljon yhteisen tilannekuva-alustan (Insta Blue Aware) hyödyistä.
Tampere-talo on Pohjoismaiden suurin kongressi- ja konserttikeskus, jossa järjestetään normaalisti yli tuhat tapahtumaa, konserttia ja kokousta vuodessa. Talossa sijaitsee myös maailman ainoa Muumimuseo, ja se on Tampere Filharmonian kotinäyttämö.
Kaupunki- ja tapahtumaturvallisuuden SURE-hankkeeseen Tampere-talo Oy lähti mukaan, koska yhtiö on itse aktiivinen turvallisuusalan toimija ja edistäjä. Tampere-talon turvallisuusajattelu perustuu ennaltaehkäisyyn ja varautumiseen. SUREn nopea kokeilu on tukenut molempia osa-alueita.
– Mitä nopeammin turvallisuusinformaatio saadaan välittymään, sitä nopeammin päästään kiinni tilanteeseen ja ja voidaan välttää sen paheneminen. Toisaalta skenaarioita on pakko tehdä, jotta voimme tunnistaa vahinkoketjut ja miettiä miten toimimme turvallisesti eri tilanteissa, sanoo Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.
Kun Tampere-talon tapahtumissa käytetään pyrotekniikkaa tai vaikkapa kynttilöitä, palovartiointi tehdään yleisen ohjeistuksen mukaisesti. Lämpökameroita on käytetty jo vuosia tiettyjen kohteiden seurantaan, mutta nämä kamerat eivät tee hälytystä automaattisesti.
Tavoitteena siirrettävyys ja helppokäyttöisyys
SUREn nopeiden kokeilujen pohjustus nosti esille uudentyyppisen tarpeen: tunnistimen tulisi olla siirrettävä ja mahdollisimman monenlaisiin olosuhteisiin sopiva. Tampere-talon toiminta ei nimittäin rajoitu pelkästään talon seinien sisälle.
– Meillä on tapahtumia viereisessä Sorsapuistossa ja enenevässä määrin varmasti muuallakin, Koivisto sanoo.
Konenäön asiantuntija MarshallAI valmisti laitteen, joka tunnistaa automaattisesti lämpötilan muutokset ja ilmoittaa tekstiviestillä, jos muutos ylittää raja-arvot. Laite on helposti liikuteltavissa eli kätevä ottaa keikalle mukaan, ja se kalibroi itse itsensä.
Korona sekoitteli aikatauluja ja sen takia peruttiin muun muassa valtaosa tilaisuuksista, joissa lämpötilantunnistinta olisi voinut testata kunnon kenttäoloissa. Tampere-talossa päästiin kuitenkin tekemään muutamia korvaavia testejä.
– Olemme jo aiemmin päässeet toteamaan, että MarshallAI:n ydinosaaminen toimii hyvin myös lämpökameroiden kanssa. Tämä kokeilu antoi meille mahdollisuuden pilotoida laitekokonaisuuden erityistarpeita: siirrettävyyttä ja helppokäyttöisyyttä, sanoo MarshallAI:n Head of Smart City Arttu Laitinen.
SURE-hankkeen yhteinen tilannekuva
SURE-hanke tähtää kokonaisuuteen, jossa erilaisten valvontasensorien avulla kerättävä tieto rakentuu yhteiseen Insta Blue Aware (IBA) -tilannekuvaan. Tampere-talon Marko Koivisto pitää kokonaisuutta erittäin mielenkiintoisena. Lämpötilantunnistimen kaltainen tekninen ratkaisu on vain yksi osa sitä.
– Koko ketjun anturista alustalle pitää toimia. Niinpä kaikki, mitä hankkeessa on matkan varrella opittu tiedonsiirrosta ja teknologioiden yhdistämisestä, kehittää turvallisuusajatteluamme mitä suurimmassa määrin, Koivisto toteaa.
Kokeilu on toteutettu osana SURE-hanketta (Smart Urban Security and Event Resilience). Hanke on saanut 3,2 miljoonan euron tuen Urban Innovative Actions -ohjelmasta, joka on Euroopan komission EAKR-rahoitteinen ohjelma.
Business Tampere on vastuussa SURE-hankkeen ratkaisujen skaalaamisesta ja teknologiatoimittajien kokeilujen mahdollistamisesta.
Pirkanmaalla on yli 250 turvallisuustoimijan keskittymä, joka on sekä kansallisessa että kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä. Toimijoiden yhteistyötä edistää vuodesta 2011 toiminnassa oleva Pirkanmaan Turvallisuusklusteri.