Yrityspuisto – uusin ajatuksin markkinoille
23.4.2014Tamware-konserni hakeutui PIB-hankkeeseen pysyäkseen paremmin mukana markkinoiden muutoksessa. Konsernin asiakaskentällä on koettu viime vuosina suuria myllerryksiä. Kun esimerkiksi bussien korinvalmistus on siirtynyt pitkälti pois Pohjoismaista, ovien ja ovijärjestelmien valmistajan vanhat asiakkuudet ovat katkenneet.
– Huomasimme keskustelevamme koko ajan isompien asiakkaiden kanssa aina vain isommista ratkaisuista, kertoo Tamwaren kehitysjohtaja Jani Suojansalo.
Uusiin kuvioihin pääseminen vaatii Suojansalon mukaan entistä laajempaa verkostoa, ja sitä on järkevä luoda konsernin kotikulmille. Tamware-konsernin suurin kiinteistömassa sijaitsee Tampereen Hankkiossa. Tilojen lasketaan olevan melkoinen resurssi, kunhan seinien sisälle saadaan sopivasti yhteistyötä ja ekosysteemiä. Tamware hahmotteli mahdollisuuksia sekä Pirkanmaan ELY-keskuksen että Tredean PIB-hankkeen avulla, koska työhön haluttiin myös ulkopuolista asiantuntemusta ja osaamista.
PIB-hankkeesta heitetty yrityshotelli-idea käänsi ajatukset uusille urille: Hankkion tiloihin sopii älyliikenteen ja älykkäiden ratkaisujen yrityspuisto. Sinne sijoittuu useita yrityksiä, ja niillä on yhteinen infra, palvelut ja logistiikka – samoin yhteiset arvot ja visiot. Lisäksi talon yritykset on määrä saada innovoimaan keskenään.
– Tavoitteena on, että uudella konseptilla ja uusilla ajatuksilla päästään markkinoille ja luodaan kaikille myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia, Suojansalo tiivistää.
Yhteinen brändi tukee kaikkia yrityspuiston yrityksiä, yhteinen infra puolestaan auttaa säästämään kustannuksia. Tamware-konserni ja yrityspuistoyritykset käyvät kauppaa keskenäänkin, mutta tarkoituksena ei ole luoda vain talon sisäistä ja Tamware-vetoista kokonaisuutta.
– Periaatteena on, että yrityspuistoyrityksen pitää saada vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan Tamware-konsernin ulkopuolelta. Näin yrityspuistoon saadaan tarpeellista joustavuutta, Suojansalo kertoo.
Yrityspuiston liiketoimintasuunnitelmassa tavoitteet on asetettu korkealle. Kun toiminta pääsee suunniteltuun mittaansa, yrityspuistossa on töissä tuhat ihmistä ja sen liikevaihto nousee 500 miljoonaan euroon. Suojansalo on innostunut ainutlaatuisesta hankkeesta, joka edustaa aivan uudenlaista ajattelua.
– Suomessa on perinteenä se, että etenkin pk-yritykset toimivat yksittäisinä yrityksinä, joten kehittyvälle kumppanuudelle on tarvetta. Suomessa sijaitsevissa verkostoissa on voimaa, ja yhdessä voisimme näyttää suuntaa koko markkinakentälle, Suojansalo sanoo.
Tamware-konserni
(tiedot keväältä 2014)