Ykköstykit Tampereella
14.6.2016”Ideoita, yhteyksiä, verkostoja, kirkastuneita päämääriä, rohkaisua etenemiselle ja tosi hyviä kysymyksiä.” Näin kuvailivat Internet of Things -Kasvupolkuun Tampereella osallistuneet yritykset ohjelman antia. Kasvupolkuun tuotiin Tampereella ensimmäistä kertaa mukaan myös talentit.
Internet of Things –Kasvupolku tarjosi kevään aikana 15 mukaan valitulle yritykselle sparrausta Suomen liike-elämän asiantuntijoilta ja IoT-alan osaajilta. Yrityksistä TreLab Oy kertoo lähteneensä Kasvupolulle hakemaan ennen kaikkea uusia ajatuksia, Cozify Oy taas kontakteja.
Molempia kiinnosti myös näkyvyys eli tilaisuus päästä kertomaan omasta toiminnasta Kasvupolun sparraajille ja yrityksille. Lisäbonusta näkyvyyteen tuli kesäkuun finaalissa, kun TreLab ja Cozify valittiin Tampereen IoT-Kasvupolun voittajiksi.
Voittajien matka jatkuu valtakunnalliseen finaaliin, Kasvu Open Karnevaaliin, joka järjestetään lokakuussa Jyväskylässä. Kevään ohjelmasta käteen jäi se, mitä yritykset olivat hakemassakin – ehkä vähän enemmänkin.
TreLabin toimitusjohtaja Mika Parikka kertoo, että ennen kaikkea sparraajien tekemistä hyvistä kysymyksistä ja niiden käynnistämistä pohdinnoista oli hyötyä. Ne nostivat esille asioita, jotka jäävät päivittäisessä työssä helposti liian vähälle huomiolle.
– Ajatellaan vaikka kansainvälistymistä. Yksi sparraaja kysyi, miksi pitää olla menossa juuri Saksaan. Näin tuli käytyä läpi ne perusteet, jotka kyllä intuitiivisesti tiesi, mutta ei ollut vielä siihen mennessä osannut sanoa ääneen.
Cozifyn toimitusjohtaja Kimmo Ruotoistenmäki arvioi, että yritys hyötyi erityisesti niistä IoT-Kasvupolun sparraajista, joilla oli itsellä kokemusta Cozifylle keskeisten alojen yritystoiminnasta. Myös tietynlainen itseymmärrys kasvoi: Ruotoistenmäki kertoo hoksanneensa, että Cozify erottuu positiivisesti outolintuna IoT-yritysten valtavirrasta, koska sillä on tarjolla kuluttajatuote.
– IoT:n aallonharjalla on lähdössä liikkeelle aivan hämmästyttäviä uusia kuluttajaratkaisuja, kun tekniikka kehittyy. Meillä ollaan niin yrityksenä kuin teknologian puolesta valmiina siihen.
Voittajayritykset kuvastavat hyvin IoT:n laajuutta. Tamperelaisen TreLabin langaton, älykäs mittajärjestelmä mahdollistaa teollisuuden kaikkien laitteiden reaaliaikaisen käytön ja olosuhteiden valvonnan. IoT-Kasvupolun tuomariston mukaan yritys on osannut paketoida palvelunsa niin, että se on helppo ostaa.
– Teknologia ei vie asioita eteenpäin vaan se, miten sillä teknologialla pystytään saamaan asiakkaalle mahdollisimman suuri hyöty. Olemme myös opetelleet ”puhumaan asiakasta” eli käyttämään kieltä, jolla on asiakkaalle merkitystä, Parikka kertoo.
Espoolaisella Cozifylla on toimipiste myös Tampereella. Yrityksen kotiautomaatiojärjestelmä yhdistää usean eri laitevalmistajan langattomat laitteet kokonaisuudeksi. IoT-Kasvupolun tuomariston mukaan älykkään kodin teema ja sen markkinapotentiaali on huikea, kun yhä uudet sukupolvet pystyvät hyödyntämään kehittynyttä teknologiaa asumisessaan. Cozifyn kansainvälistymispotentiaali koettiin koko Kasvupolun suurimmaksi.
– Kansainvälistymisvaihe on alkamassa ja ensimmäiset kaupat on jo tehty, Ruotoistenmäki vahvistaa.
Tampereen Internet of Things -Kasvupolku oli osa Suomen suurinta yritysten kasvun sparrausohjelmaa Kasvu Openia, joka tukee pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä ympäri Suomen ja eri toimialoilla. Tampereen Kasvupolussa olivat ensimmäistä kertaa mukana myös talentit eli vapaaehtoiset osaajat, jotka osallistuivat yritysten haasteiden ratkaisemiseen ja pääsivät samalla tuomaan esille omia taitojaan.
– Tredea haastoi meidät ottamaan talentit mukaan prosessiin, ja hyvästä syystä. Kun yritys lähtee kasvuloikkaan, yksi tärkeimmistä asioista on löytää oikeat osaajat. Tiimi ratkaisee menestyksen, sanoo Kasvupolun fasilitoija, Kasvun Roihu Oy:n toimitusjohtaja Matti Härkönen.
Rekrytointikynnys on kuitenkin usein korkealla, joten sekä osaajien että yritysten kannalta on hyödyllistä tuoda ihmisiä samoihin pöytiin keskustelemaan ja verkostoitumaan. Talent-osion liittäminen Kasvupolkuun on yksi tapa edistää tätä.
– Osaajille tässä on mahdollisuus tutustua yrityksiin ja sitä kautta päästä luomaan itse itselleen omaa työpaikkaa, sanoo kehittämispäällikkö Marjukka Hourunranta Tredeasta.
Tampereen ensikokeilu osoitti, että talentit sopivat Kasvupolulle. Matti Härkönen lupaa jatkoa.
– Kehitämme tätä eteenpäin ja vuonna 2017 talentit ovat mukana Kasvu Open -tapahtumissa muuallakin Suomessa.
Tampereen kaupunkiseudulla talentit on helppo tavoittaa Talent Tampereen LinkedIn-ryhmän kautta. Keskustelufoorumilla on mukana jo yli 2000 henkeä; sekä yritysten edustajia että kansainvälisiä talentteja, jotka etsivät mahdollisuuksia tehdä yritysten kanssa yhteistyötä. Hourunranta rohkaisee liittymään ryhmään ja avaamaan keskusteluja.
– Mitä kannattaisi tehdä, kun Etelä-Amerikan markkinat kiinnostavat? Pitääkö paikkansa, että Pakistanin alueella on bisnesmahdollisuuksia? Esimerkiksi tämäntyyppisiä asioita siellä voi tiedustella.
IoT-Kasvupolun mahdollistivat Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea, Cyber Security Finland, TAKK ja TTY sekä Kasvu Openin valtakunnalliset kumppanit Finnvera, Nordea, Sonera ja Technopolis.