Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    ”Hienoa, että liikkeelle lähdetään ketterän kokeilun ajatuksella!”

    [ssba-buttons]

    SMACC on Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) muodostama älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä, joka rakentaa suomalaisen valmistavan teollisuuden tulevaisuutta pääpaikkanaan Kampusareena Hervannassa.

    SMACCissä on jo runsaasti käytännön kokemusta yritysten kirittämisestä digitalisaatioon, joten Tredean innovaatiosetelipilotti sopii sen toimintaan hyvin. Keskuksen palveluja on tulossa tarjolle sähköiseen setelijärjestelmään.

    – Hienoa, että liikkeelle lähdetään ketterän kokeilun ajatuksella, sanoo VTT:n erityisasiantuntija Päivi Mikkonen.

    VTT:n ja TTY:n osaamiskeskittymä SMACC
    VTT:n ja TTY:n yhteinen osaamiskeskittymä SMACC on konkreettisesti läsnä Kampusareenan tilassaan, jossa järjestetään muun muassa SMACC:n työpajat ja tilaisuudet. ”SMACCilässä” asuu myös demo- ja opetuskäytössä oleva robotti, jonka kuvioita seuraavat kuvassa tutkimuspäällikkö Kari Lyytikäinen ja erityisasiantuntija Päivi Mikkonen.

    Innovaatiosetelillä yritykset voivat hankkia 500–5000 euron arvosta innovaatio-, kansainvälistymis- ja kasvupalveluja, joilla ne vauhdittavat merkittäviä uusia avauksiaan. Palvelun tulee myös tukea yrityksen digitalisaatiota. Tavoitteet ovat siis suuria, ja SMACCissä kertyneen kokemuksen mukaan niiden saavuttamista voi avittaa jo pienelläkin summalla.

    – Jo 500 euroa voi olla pienelle yritykselle todella merkittävä, jos se osuu oikeaan kohtaan, Mikkonen sanoo.

    – Rahaakin arvokkaampaa on usein se, että samalla syntyy kontakteja osaajiin ja löytyy oikea se oikea taho, jonka kanssa kehitystyön saa etenemään, jatkaa tutkimuspäällikkö Kari Lyytikäinen TTY:ltä.

    Palveluntuottajien tarjonta on esillä sähköisessä setelijärjestelmässä tuotekortteina, joiden perusteella palveluja tarvitsevat yritykset pääsevät tekemään valintojaan. SMACCin tuotekortteihin on tulossa muun muuassa Tuumauspäivä, jossa arvioidaan yrityksen liiketoimintaa ja digitaalisuuden mahdollisuuksia toiminnan kehittämisessä.

    – Tuumauspäivä on ollut SMACCin suosituin tuote, mikä kertoo kyllä selvästi, että digitaalisuus kiinnostaa yrityksiä. Tuumauspäivässä yritys saa käsityksen siitä, mitä digitaalisuus juuri heillä voisi tarkoittaa, Lyytikäinen kertoo.

    SMACC tarjoaa yrityksille palveluja myös ideoiden jalostamiseen sekä tuotteiden ja tuotannon kehittämiseen. Mietinnässä on lisääkin sähköisen setelijärjestelmän tarjontaan sopivia tuotteita. Kunhan järjestelmä saadaan vauhtiin, se voi tuottaa jopa uusia palveluinnovaatioita.

    – Kun tuotekortit ovat kaikkien nähtävillä, palveluntuottajat voivat oppia toinen toisiltaan palvelun tuottamista ja kuvaamista, Mikkonen arvioi.

    SMACC
    Tuumauspäivän kuva: SMACC

    SMACCin tavoitteena on tuoda tutkimusosaaminen mahdollisimman ketterästi yritysten käyttöön eli saada tutkimus ja elinkeinotoiminta kohtaamaan – usein aivan käytännössä, saman pöydän äärellä. Tampereelle valtakunnallinen osaamiskeskus on sijoittunut alueen vahvan teollisuus- ja osaamispohjan ansiosta. Erityisenä kohderyhmänä ovat pk-yritykset.

    – Osa pk-yrityksistä on jo hyvinkin valveutunut digitalisaation suhteen, toisaalta osalle se on vielä kokonaan hämärän peitossa. Kaikkien pitää kuitenkin ottaa siihen kantaa ennemmin tai myöhemmin, ja siinä me olemme apuna, Mikkonen sanoo.

    SMACC rohkaisee yrityksiä verkostoitumaan ja tekemään yhdessä. Paljon puhuttu co-creation on SMACCissä käytännön toimintaa.

    – Yritykset ovat viime aikoina selvästi heränneet siihen, että yhdessä tekemisestä on hyötyä kaikille, vaikka samalla alalla toimittaisiinkin, Lyytikäinen toteaa.

    robotti SMACC-tiloissa
    Takaisin ylös
    Olet nyt varjossa ""Staging shadow for client"". Poistu