Kasvua kiertotaloudesta
12.9.2019Kiertotalous tarjoaa uuden liiketoiminnan ja kasvun mahdollisuuksia Suomessa ja ulkomailla. CircHubsin seminaaripäivässä Tampereella olivat esillä muun muassa Suomen hyvään vauhtiin päässeet kiertotalouskeskukset sekä Venäjän ja DACH-maiden näkymät.
Suomalais-Venäläisen kauppakamarin (SVKK) toimitusjohtaja Jaana Rekolainen rohkaisee kiertotalousyrityksiä harkitsemaan Venäjän jätehuoltomarkkinoita. Jätehuolto on hänen mukaansa yksi niistä asioista, joiden hoitamiseen maassa löytyy niin halua, varoja kuin tarvettakin. Suuri osa yhdyskuntajätteestä menee edelleen kaatopaikoille, joten jätteenkäsittelyssä ja toisaalta vanhojen kaatopaikkojen ennallistamisessa olisi liiketoimintamahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle ja teknologialle.
– Kansa vaatii, että kaatopaikoille tehdään jotain. Venäjällä on otettu käyttöön uudet jätehuoltolait, kansalaisilta kerätään jätehuoltomaksuja ja nyt pitäisi saada jätehuollossa jotain näkyvää aikaan, Rekolainen kuvaa.
Toisaalta myös koulutus ja ympäristökasvatus kiinnostavat Venäjällä; samoin kiertotalousmallit, joita maassa ei vielä juuri ole. Näillä alueilla olisi mahdollista tehdä merkittäviä vientiavauksia nopeassakin tahdissa.
Venäjän jätehuoltouudistuksen luomiin mahdollisuuksiin voit tutustua tarkemmin SVKK:n teemasivuilla.
DACH-maihin ajankohtaista hitechiä
Trade Commissioner Werner Merzeder toi seminaariin tuoreimmat uutiset Business Finlandin tiimiltä, joka tutkii ja etsii Suomelle sopivia bio- ja kiertotalouden mahdollisuuksia maailmalta. Esillä olivat Saksan, Sveitsin ja Itävallan eli DACH-alueen näkymät.
Nämä alueet ovat jo tilastojen kärjessä yhdyskuntajätteen kierrätyksessä, joten viennistä kiinnostuneiden kannattaa tarjota korkeaa teknologiaa ja kunkin maan tilanteeseen sopivia ajankohtaisia ratkaisuja. Esimerkiksi Sveitsissä laitetaan kuntoon fosforin erottelua ja kierrätystä, Itävallassa on tuotu markkinoille kierrätysmateriaalista valmistetut PET-pullot ja Saksassa avataan ensimmäistä laitosta autonrenkaiden kierrätykseen.
Business Finlandin tiimi on seulonut esille kolme trendiä, joihin suomalaisella kiertotalousosaamisella voisi olla annettavaa.
Kestävän kehityksen tekstiileille on tutkimusten mukaan enemmän kysyntää kuin mitä valmistajat nykyään pystyvät tarjoamaan. Samoin on pakkausmateriaalien laita: kuluttajilla on kiinnostusta maksaa enemmän pakkauksista, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista ja jotka ovat edelleen kierrätettävissä. Kolmas trendi on kestävä rakentaminen – luonnonmateriaalit, uusiokäyttö ja kierrätys.
Business Finland tarjoaa yrityksille apua kansainvälistymiseen: tietoa, neuvontaa, yhteyksiä ja rahoitusta kansainvälistymisen kaikkiin vaiheisiin. Rahoitusmahdollisuuksiin voit tutustua tarkemmin Business Finlandin verkkosivuilla ja ottamalla yhteyttä Business Finlandin asiantuntijoihin.
Merzederin mukaan Business Finland etsii rahoitusohjelmiinsa yrityksiä, jotka ovat kunnianhimoisia, haluavat kansainvälistä kasvua tosissaan ja ovat valmiita keskustelemaan vahvuuksistaan ja heikkouksistaan avoimesti.
– Yrityksellä pitää olla kilpailuetu, hyvä tiimi, riittävästi resursseja ja kasvuhalua, tiivistää Merzeder.
- Muista myös yrityksen kehittämisavustus – harkinnanvarainen tuki pk-yritysten merkittäviin kehityshankkeisiin, esimeriksi kansainvälistymisen valmiuksien parantamiseen. Yhteys omaan ELY-keskukseen jo suunnitteluvaiheessa!
Suomen kiertotalouskeskukset bisneksen alustoina
Seminaarissa tarkasteltiin liiketoiminnan mahdollisuuksia kiertotalouskeskuksissa Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Tampereen seudulla. Yhteistä keskuksille on, että niissä yhden toimijan jäte on toisen materiaali ja uuden kiertotalouden yritystoiminnan perusta. Materiaalia riittää, sillä esimerkiksi käytetylle kiviainekselle, muoville ja tekstiileille etsitään kiertotalouskeskuksissa jatkojalostajia ja hyödyntäjiä. Keskukset tarjoavat yrityksille turvatun paikan toimia, sillä alueet on suunniteltu ja luvitettu varta vasten kiertotalouskäyttöön.
Tampereen seudun ECO3-aluetta edustanut Verte Oy:n toimitusjohtaja Sakari Ermala kertoi seminaarissa alueen ajankohtaiset kuulumiset – siellä on nyt 28 yritystä ja siitä on tullut suomalaisen kiertotalousosaamisen näyteikkuna. Palkittu konsepti keskittyy bio- ja kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksien edistämiseen teollisessa mittakaavassa. Ermalan mukaan ECO3-alueella ollaan kiinnostuneita neuvottelemaan uusista yritysavauksista.
Tampereen seudulla myös Tarasten alue kasvaa vauhdilla ja sen kehittämisestä vastaa Tarasten Kiertotalousalue Oy. Hiedanrannan tuleva kaupunginosa taas on erinomainen alusta erilaisille kiertotalouden piloteille ja kokeiluille. Mukaan kiertotalouskeskusten kasvuun pääsee CircHubs-verkoston kautta. Verkosto auttaa yhteistyökumppanien löytämisessä ja liiketoiminnan kehittämisessä.
- Kestävän liiketoiminnan kasvun mahdollisuudet Suomessa ja ulkomailla 29.8.2019 – materiaalit löydät tilaisuuden sivulta.